بیت الاحزان
دعای فرج
زیارت عاشورا

بیت الاحزان

هیئت منتظران صاحب الزمان(عج)لشگرآباد

روزشمار محرم عاشورا
منوي اصلي

آرشيو موضوعي

آرشيو مطالب

لينکستان

ساعت

امکانات

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید هفته :
بازدید ماه :
بازدید کل :
تعداد مطالب : 165
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

روزشمار غدیر
حجاب و قانون‏مندي روابط زن و مرد در قرآن

نويسنده: عباس رجبي

بي‏ شك، پوشش زن در برابر مردان نامحرم، يكي از ضروريات دين اسلام است كه درباره جنبه اسلامي آن نمي‏ توان ترديدي به خود راه داد. در قرآن كريم و روايات وارده از پيامبر اكرم (صلي‏الله‏عليه‏وآله) و ائمه معصومين (عليهم‏السلام) و نيز در كلمات فقها، به وجوب و كيفيت آن تصريح شده است.

حجاب در اديان گذشته نيز وجود داشته است، ولي اين حكم در دين اسلام بسيار مترقي‏تر است، زيرا در اين دين، از افراط و تفريط‏هايي كه در مورد پوشش زنان در اديان و اقوام گذشته وجود داشته، اجتناب شده و براي حجاب، حدي متناسب با غرايز انساني در نظر گرفته شده است. حجاب اسلامي به معناي حبس زن در خانه و دوري از شركت در مسائل اجتماعي نيست، بلكه بدين معناست كه زن در معاشرت خود با مردان بيگانه عفت و حيا پيشه كند، موي سر و اندام خويش را بپوشاند و از جلوه‏گري و خودنمايي بپرهيزد.

مرحوم شهيد مطهري در اين باره مي‏فرمايد: «اسلام مي‏گويد: نه حبس نه اختلاط، بلكه حريم. سنت جاري مسلمين از زمان رسول خدا همين بوده است كه زنان از شركت در مجالس و مجامع منع نمي‏شدند، ولي همواره اصل «حريم» رعايت شده است. در مساجد و مجامع، حتي در كوچه و معبر، زن با مرد مختلط نبوده است.»1

در قرآن كريم در مورد حجاب و قانون‏مندي روابط زن و مرد، دو دسته آيه وجود دارد. دسته اول آياتي كه در مورد وجوب حجاب و پوشش ظاهري و حد و كيفيت آن نازل شده است؛ و دسته دوم آياتي كه نوع رابطه بين مرد و زن نامحرم را بيان مي‏كند و آنان را از كارهايي كه عفت و پاكدامني‏شان را تهديد مي‏كند، برحذر مي‏دارد، كه در ذيل مي‏آيد.

كيفيت پوشش در قرآن

قرآن در دو آيه، كيفيت پوشش زن در حضور نامحرم را بيان مي‏كند:

الف) سوره نور، آيه 31 : «وَقُل لِّلْمُوءْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ...؛ و به زنان با ايمان بگو چشم‏هاي خود را (از نگاه‏هاي هوس آلود) فرو گيرند و عفّت خويش را حفظ كنند و زينت خود را، جز آن مقدار كه نمايان است آشكار ننمايند و (اطراف) روسري‏ها و مقنعه‏هاي خود را بر سينه خود افكنند (تاگردن و سينه با آن پوشانده شود)، و زينت خود را آشكار نسازند مگر براي شوهرانشان يا پدرانشان، يا پدرشوهرانشان، يا پسرانشان، يا پسران همسرانشان، يا برادرانشان، يا پسران برادرانشان، يا پسران خواهرانشان، يا زنان هم‏كيششان، يا بردگانشان، يا افراد سفيه كه تمايلي به زن ندارند، يا كودكاني كه از امور جنسي مربوط به زنان آگاه نيستند. و هنگام راه رفتن پاهاي خود را بر زمين نزنند تا زينت پنهاني‏شان دانسته نشود (و صداي خلخالي كه بر پا دارند به گوش نرسد).و همگي به سوي خدا باز گرديد اي موءمنان، تا رستگار شويد».

شهيد مطهري 2 در باره مفاد اين آيه و آيه قبل آن مي‏فرمايد: دو آيه 30 و31 نور مربوط به وظايف زن و مرد در معاشرت با يكديگر است كه شامل چهار قسمت است:

1- هر مسلمان، چه مرد وچه زن، بايد از چشم‏چراني و نظربازي اجتناب كند.

2- مسلمان،خواه مرد يا زن، بايد پاك‏دامن باشد و عورت خود را از ديگران بپوشاند.

3- زنان بايد پوشش داشته باشند و آرايش و زيور خود را بر ديگران آشكار نسازند و در صدد تحريك و جلب توجه مردان برنيايند.

4- دو استثنا براي پوشش زن ذكر شده كه يكي با جمله «وَلا يُبْدِينَ زينَتَهُنَّ اِلاّ ما ظَهَرَ مِنْها» بيان شده است و نسبت به عموم مردان است و ديگري با جمله « وَلايُبْدِينَ زينَتَهُنَّ اِلاّ لِبُعُولَتِهِنَّ...» ذكر شده و نداشتن پوشش را براي زن نسبت به عده خاصي تجويز مي‏كند.

همچنين از جمله «وَ لا يَضْرِبْنَ بِاَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ ما يُخْفينَ مِنْ زينَتِهِنَّ؛ هنگام راه رفتن پاهاي خود را بر زمين نزنند تا زينت پنهاني‏شان دانسته شود» فهميده مي‏شود: پاي‏كوبي، نمودي كامل از ظاهر كردن باطن سكس زن است و به انواع حركات تحريكي كه باعث جلب توجه مردان نامحرم مي‏شود، اشاره دارد.3

ب) آيه 59 سوره احزاب: « يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُوءْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلابِيبِهِنَّ؛ اي پيامبر! به همسران و دخترانت و زنان موءمن بگو جلباب‏هاي (= روسري‏هاي بلند) خود را بر خويش فرو افكنند، اين كار براي اين‏كه (به پاكدامني) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگيرند بهتر است؛ (و اگر تاكنون خطا وكوتاهي از آنان سر زده، توبه كنند) خداوند همواره آمرزنده و رحيم است».

شهيد مطهري در توضيح كلمه «جَلباب» بعد از اين كه به اقوال مفسرين اشاره مي‏كند، مي‏فرمايد: «چنانچه ملاحظه مي‏فرماييد معني جلباب از نظر مفسران چندان روشن نيست. آن چه صحيح‏تر به نظر مي‏رسد اين است كه در اصل لغت، كلمه جلباب شامل هر جامه وسيع مي‏شده است، ولي غالباً در مورد روسري‏هايي كه از چارقد بزرگ‏تر و از ردا كوچك‏تر بوده است به كار مي‏رفته است. ضمناً معلوم مي‏شود دو نوع روسري براي زنان معمول بوده است: يك نوع، روسري‏هاي كوچك كه آن‏ها را «خِمار» يا مقنعه مي‏ناميده‏اند و معمولاً در داخل خانه از آن‏ها استفاده مي‏كرده‏اند. نوع ديگر، روسري‏هاي بزرگ كه مخصوص خارج منزل بوده است. اين معنا با رواياتي كه در آن‏ها لفظ جلباب ذكر شده است نيز سازگار است».4

قانون‏مندي روابط زن و مرد در قرآن

دسته دوم به آياتي اشاره مي‏كند كه درباره كيفيت ارتباط با نامحرم است. در اين آيات، موءمنان خصوصاً زنان را از رفتارهايي كه سبب جلب توجه و تحريك نامحرم مي‏شود، باز مي‏دارد و حيا و عفت در مقابل نامحرم را مورد ستايش قرار مي‏دهد:

سخن گفتن با نامحرم در احزاب، آيه 32 آمده: «يَا نِسَاء النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِّنَ النِّسَاء إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَّعْرُوفاً؛ اي همسران پيامبر، شما همانند هيچ يك از زنان معمولي نيستيد اگر تقوا پيشه كنيد، پس به گونه‏اي هوس‏انگيز سخن نگوييد كه بيماردلان در شما طمع نكنند، و به شايستگي سخن بگوييد».

اين آيه گرچه خطاب به همسران پيامبر است، ولي اختصاص به آن‏ها ندارد و شامل همه زنان مسلمان مي‏شود. طبق اين آيه زنان نبايد در گفتگو با نامحرم از سخناني كه مفهوم يا آهنگ آن وسوسه‏آميز و تحريك‏كننده باشد استفاده كنند؛ چه بسا در بين آن‏ها افرادي باشند كه به سبب ضعف ايمان و آلودگي به هوس‏هاي شيطاني، تحريك شوند و خيال گناه در سر خود بپرورانند. بنابراين براي حفظ عفت و پاك‏دامني افراد جامعه، بر زنان لازم است در گفتگو با نامحرم دقت لازم را داشته باشند.

خود آرايي و تبرج احزاب / 33 : «وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الأُولَي ؛ و (اي زنان پيامبر) در خانه‏هاي خود بمانيد و همچون دوران جاهليت نخستين (در ميان مردم) ظاهر نشويد». در اين آيه نيز به زنان دستورات ديگري براي برخورد با نامحرم مي‏دهد. در ابتدا از زنان مي‏خواهد تا جايي كه امكان دارد از خانه خارج نشوند و خود را كم‏تر در معرض ديد نامحرم قرار دهند؛ زيرا با اين كار جلوي بسياري از مفسده‏هاي اخلاقي گرفته مي‏شود و زمينه انحراف و ناهنجاري در جامعه از بين مي رود. چنانچه در آيه 53 همين سوره به اين مطلب اشاره كرده است.

دستور ديگري كه اين آيه براي زنان دارد اين است كه از تبرج و جلوه‏گري و جلب توجه نامحرم بپرهيزند. كلمه تبرج از برج گرفته شده و به معناي آن است كه فرد، خود را مانند برج در معرض ديد و تماشاي ديگران قرار دهد. در واقع اين قسمت آيه به ما مي‏فهماند اگر زنان نمي‏توانند در خانه بمانند و بيرون آمدن از منزل برايشان ضروري است، به گونه‏اي خارج شوند كه سبب جلب توجه نامحرم نشوند. پس طبق اين آيه، جواز حضور زن در اجتماع مشروط بر اين است كه اولاً حضورش ضرورت داشته باشد و ثانياً نحوه حضور او اعم از نوع پوشش، راه رفتن، نگاه كردن و در يك كلمه تمام حركات و سكناتش به نوعي باشد كه در قالب تبرج و جلوه‏گري نبوده و بلكه همراه با حيا و عفت باشد.

در سوره قصص آيات 23و 25، در جريان دختران شعيب و حضرت موسي به همين شيوه رفتاري اشاره كرده و آن را مي‏ستايد.

نگاه به نامحرم در سوره نور آيه 30 و 31 : «قُل لِّلْمُوءْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ ... وَقُل لِّلْمُوءْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ؛ به مردان با ايمان بگو چشم‏هاي خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گيرند، و به زنان با ايمان بگو چشم‏هاي خود را (از نگاه هوس‏آلود) فرو گيرند». در اين دو آيه نيز به رفتار ديگري كه حاكي از عفت و حياست اشاره مي‏كند و آن پرهيز از نگاه هوس‏آلود به نامحرم است. زيرا نگاه به نامحرم اگر از روي لذت باشد، سبب انحراف اخلاقي مي‏شود و آدمي را از جاده عفاف دور مي‏سازد.

داشتن مكان اختصاصي

احزاب آيه 53 : «وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَسْأَلُوهُنَّ مِن وَرَاء حِجَابٍ ذَلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ؛ و هنگامي كه چيزي از وسايل زندگي را (به عنوان عاريت) از آنان (زنان پيامبر) مي‏خواهيد، از پشت پرده بخواهيد؛ اين كار براي پاكي دل‏هاي شما و آن‏ها بهتر است». در اين آيه نيز به شيوه ديگري براي حفظ عفت و حيا اشاره مي‏كند و به مردان دستور مي‏دهد هنگام صحبت كردن با زنان پيامبر و به طور كلي، زناني كه با آن‏ها محرم نيستند، سعي كنند رو در روي آن‏ها قرار نگيرند، بلكه از پشت پرده صحبت كنند. اين آيه بر لزوم داشتن مكان اختصاصي براي زنان و عدم جواز ورود آقايان به آن‏ها تأكيد مي‏كند.

پي نوشت:

1ـ مجموعه آثار، ج 19، ص 551.

2ـ منبع پيشين.

3ـ پاك نژاد، اولين دانشگاه و آخرين پيامبر، ج 20، ص 137.

4ـ مجموعه آثار، ج 19، ص 502.

 

منبع: راسخون


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

نويسنده: خادم3ساله حسین تاريخ: پنج شنبه 22 اسفند 1392برچسب:, موضوع: <-CategoryName-> لينک به اين مطلب




در اين وبلاگ
در كل اينترنت
روزشمار فاطمیهتماس با ما
درباره وبلاگ

هیئت منتظران صاحب الزمان(عج) مراسم هفتگی برگزار میکند:جمعه شبها ازساعت20-ادرس:استان البرز-لشگراباد-خ.امام خمینی-خ.صیادشیرازی-منزل کربلای تقی بذرپور-تاسیس 1385

نويسندگان

لينکهاي روزانه

جستجوي مطالب

طراح قالب

ذکر روزهای هفته پخش زنده حرم

© All Rights Reserved to sahebzaman1385.LoxBlog.Com | Template By: NazTarin.Com

ابزار هدایت به بالای صفحه